Wat is praktijkspeuren?

Kort gezegd is praktijkspeuren het opsporen van vermiste of voortvluchtige personen. Wij bootsen een situatie na waarbij iemand vermist is, de zogenaamde spoorloper. De hond wordt getraind op het speuren van menselijke geuren. Het praktijkspeuren is afkomstig uit Canada en wordt daar gebruikt bij de Royal Canadian Mounted Police. Bij praktijkspeuren maken wij gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Het is een uitgesproken team- en concentratiesport voor zowel de baas als de hond! Het is een sport waarbij geen correctie, druk of dwang uitoefend mag worden. De hond leert steeds meer zelfstandig te werken en speurconditie op te bouwen. Uw hond wordt niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal aan het werk gezet. Hierdoor kan uw hond zijn energie kwijt. U, als handler, zal leren uw hond te “lezen” oftewel, u leert de speurgedragingen en signalen van uw hond te herkennen.

De honden werken aan een tuig met een lange lijn van 10 meter. Uw hond loopt dus niet los in het bos! HondenTeam werkt met professionele Kenwood TK-3401D portofoons, zodat de spoorloper, instructeur en handler te allen tijde contact hebben tijdens het lopen van de sporen.  Van elke les ontvangt u een uitvoering speurverslag, zodat u zelf de lesopbouw kunt blijven volgen. Regelmatig worden er korte filmpjes gemaakt tijdens het uitwerken van het spoor. Leuk om thuis uw les nogmaals te beleven en te delen met anderen!


KAN ELKE HOND SPEUREN?

Zolang de neus van de hond werkt kan elke hond speuren ongeacht ras of kruising, leeftijd is niet belangrijk. Uw pup kan vanaf 8 weken al aan het werk en leert hierdoor zelfcontrole en zich te concentreren. Ook uw oudere hond van 10+ of uw hond met een fysieke klacht kan veel plezier beleven aan zijn natuurlijke aanleg tot speuren. HondenTeam biedt lessen op maat en houdt rekening met de mogelijkheden van de hond en handler. Wij bouwen de lessen op en beginnen met makkelijke, korte sporen. Deze werken wij uit tot langere trajecten, waarin verschillende moeilijkheden zijn verwerkt. Het speuren op verschillende soorten ondergrond, vlaktes, kruisingen en onder verschillende weersomstandigheden zorgt voor een uitdaging voor u en uw hond. Praktijkspeuren is fysiek niet belastend voor uw hond, omdat het veel rechtlijnige bewegingen kent en het tempo laag ligt. Deze vorm van hondensport kan tot zeer hoge leeftijd worden uitgeoefend. Er kan bijna altijd gespeurd worden, bij regen, wind, sneeuw of zonneschijn. Alleen als de temperatuur boven de 25 graden komt worden de lessen verzet, omdat het dan voor de hond te warm wordt. Honden raken moeilijk hun warmte kwijt en kunnen oververhit raken. Ook bij zware storm of gladheid is het niet verstandig om het bos in te gaan. Veiligheid voor u en uw hond staan voorop!

Gecertificeerd door Scent imprint for dogs

TE BEHALEN CERTIFICATEN

Uw hond zal bij HondenTeam leren speuren op verschillende niveau’s. De te behalen certificaten zijn:

  • BASIS CERTIFICAAT PRAKTIJKSPEUREN
  • GEVORDERDE SPEURHOND
  • EXPERT SPEURHOND
  • CERTIFICAAT LANDELIJK NIVEAU

NIEUWSGIERIG?

Klik op onderstaande knop om u in te schrijven voor een proefles.

Schrijf u nu in voor een proefles